- Rusland verhoogt het toptarief van de belasting voor hoge inkomens om de staatskas te spekken.
- Dit belastingtarief gaat van 15 procent naar 22 procent.
- De Russische overheid heeft extra inkomsten hard nodig, mede door de hoge uitgaven aan de oorlog in Oekraïne.
- Lees ook: Europa kan volledig zonder Russisch gas, zelfs als we de komende jaren flink stoken, volgens studie
Oorlog kost geld en dat gaan rijke Russen ook sterker merken. Het Russische ministerie van Financiën wil zowel de belastingen voor mensen met een hoog inkomen als de belastingtarieven op bedrijfswinsten verhogen. Met de maatregelen wil Moskou de staatskas versterken. Die is door de langdurige oorlog van Rusland tegen Oekraïne aanzienlijk gekrompen.
Het huidige hoogste belastingtarief op inkomsten gaan van 15 naar 22 procent. Het laagste belastingtarief voor inkomens tot 2,4 miljoen roebel (omgerekend 25.000 euro) blijft 13 procent. Het hoogste belastingtarief geldt alleen voor jaarinkomens van meer dan 50 miljoen roebel. Daarnaast zal het belastingtarief op bedrijfswinsten stijgen van 20 naar 25 procent.
Zelfstandigen en militairen in oorlogsgebieden met relatief hoge inkomens zijn vrijgesteld van de veranderingen. Het gaat om de hoogste belastingverhogingen die tot nu toe onder president Vladimir Poetin zijn ingevoerd. Het parlement moet ze nog wel goedkeuren.
Rusland sterk afhankelijk van inkomsten uit olie en gas
Om de oorlog in Oekraïne te financieren is Rusland sterk afhankelijk van de inkomsten uit olie gas. De inkomsten uit gas dat naar West-Europa werd geëxporteerd zijn fors gedaald sinds 2022.
Voor de olie-export heeft Rusland zijn afzetmarkten verlegd naar landen in Azië zoals India en China. Daarbij moet Rusland echter wel flinke prijskortingen geven, terwijl de transportkosten hoger zijn.
In de eerste maanden van dit jaar had Rusland wel voordeel van de sterke stijging van olieprijzen op internationale markten.
Uit gegevens van de Russische Federale Belastingdienst blijkt dat de prijs van ruwe olie uit de Oeral in april op gemiddeld 70,34 dollar per vat lag, een aanzienlijke sprong ten opzichte van de gemiddelde prijs in dezelfde maand een jaar eerder. In april 2023 kostte een vat Oeral-olie gemiddeld 48,67 dollar.
De internationale prijs voor Russische olie is afgelopen maand boven het niveau van 60 dollar per vat uitgekomen, dat de G7-landen als maximum proberen op te leggen via sanctiemaatregelen.
De totale olie- en gasinkomsten van de Russische staat zijn in april met 90 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder tot 1.200 miljard roebel, ofwel bijna 14 miljard dollar, meldde persbureau Bloomberg begin deze maand.
De gegevens van Bloomberg lieten ook zien dat Rusland in 2024 omgerekend ongeveer 126 miljard dollar aan belastinginkomsten uit olie en gas mag verwachten. Dit is echter wel afhankelijk van de ontwikkeling van olieprijzen in de rest van het jaar.